S Shadow Warrior 3 se polské studio se zvučným názvem Friv2online Games Studio vrátilo ke svým kořenům a opustilo řadu rozhodnutí, která byla učiněna během vývoje pokračování. Zjistíme, k čemu to vedlo a jak třetí část dopadla jako celek.

Shadow Warrior 2013 byl vynikajícím restartem stejnojmenného projektu z roku 1997, který sbíral spoustu lichotivých recenzí. Druhá část byla také přijata vřele, ale s výhradami: pokračování se najednou změnilo v jakési pohraničí, ale problematické.

Třetí část je zjednodušená, redukovaná směrem k původu. Vyrovnání se stalo snadnějším, procedurálně generovaná místa, Tuny zbraní a mnohem, mnohem více zmizely. Ale bohužel je těžké říci, že to bylo prospěšné.

Toto je stále střelec, kde je katana nejlepším nástrojem pro kompetentní rozebrání. Nepřátelé jsou okouzlujícím způsobem rozfoukáni na kusy světlem (a poněkud nepříjemně světlem) houpačkami smrtících zbraní, a to je na nějakou dobu potěšením, dokud se to nezačne obtěžovat. Volání démonických ďáblů pravým tlačítkem myši je zábavné a provokativní.

Ale ze zbraní na blízko je jen katana, která se i přes přítomnost jednoduchého čerpání rychle nudí. Bez střelné zbraně neexistuje způsob, a to je jeden z nejdramatičtějších aspektů hry friv. Protože to bolí. "Zbraně"nejsou banální. Ať už vyzvednete cokoli, vše závisí na stejném "klikání" s různými projektily, v závislosti na typu nepřítele a množství dostupné munice.

Můžete zapomenout na návrat, pocit úderu a další radost z toho. SW zůstává extrémně průměrným střelcem, teprve nyní není dostatek střelných zbraní a neexistuje žádná variabilita. To je místo, kde změny rozhodně nešly ve prospěch. Ale na druhou stranu, žádné zdravotní bary a rozevírací údaje o škodách. Autorovi recenze se zbraň nejvíce líbila a vytvořila alespoň nějaký pocit zpětné vazby a věrohodnosti.

"Fauna" nepřátel je poměrně velká, někteří protivníci dýchají kreativitu. Ale například sebevraždy běžící se srdcervoucím výkřikem (je jasné, že se jedná o poctu "Cool Sam") by se raději neobjevily. Současně existuje jen málo obecných šéfů, ale s předponou "mini" - spousta. Obecně zde nechci kritizovat SW 3.

Při plnění speciální stupnice (čím silnější je nepřítel, tím více divizí musí být vyplněno) může hráč provést dokončovací tah. Nejprve nepřítel zemře a obnoví se zdraví. A za druhé, dostanete jednorázovou zbraň od zabitého nepřítele. Ať už je to zmrazení, čepel spárovaná se skoky pro eliminaci ve stylu ninja, nebo vrtačka připomínající BioShock s jeho tatínky.

Možná je to nejpříjemnější a nejbarevnější část hry friv, stejně velkolepá jako efektivní, protože bez dokončovacích tahů neexistuje způsob. Samotná místa však přinášejí pesimismus, když se oddáváte reflexi a reflexi.

Na rozdíl od druhé části máme zcela koridorový svět, ve kterém se přes nejbanálnější parkour (háček, běh přes zelené houštiny na stěnách a skákání) přesuneme "mezi dvěma borovicemi" do další arény. Tam budeme mít další boj a tak dále až do samého konce. Autor recenze se tímto zarovnáním rychle nudil. Proč?

Protože arény jsou stejného typu, malé a nudné. Ano, existují explodující sudy a malá interaktivita v podobě nejrůznějších hrotů nebo padajících podlah, které rychle posílají nepřátele do zapomnění. Ale obecně se arény podobají procedurálně generovaným místům z druhé části, tedy nějak monotónně. A když jsme se vrátili tam, kde jsme začali, nebylo nutné, aby byla hra tak stísněná a dusná.

Není zastáncem snadných úrovní obtížnosti, ale tady okamžitě byla touha zbavit se hardcore. Rutina se stává nesnesitelnou, zvláště když po další smrti začnete přehánět. Průchod, mimochodem, trvá asi 10 hodin.

Asijská chuť nepomůže, protože Shadow Warrior 3 se nezdá krásná. Grafika je průměrná, umělecký design (stejně jako téměř všechno ostatní) je lepší neporovnávat s kongeniálním Doom Eternal - to jsou hry úplně jiné úrovně. Optimalizace však nezklamala. Vše je stabilní a plynulé, alespoň na RTX 3060 Ti v rozlišení až 4K. existuje jen velmi málo chyb. Například se mi podařilo najít jen jednoho-levitujícího králíka.

V příběhu Lo Wang a jeho nepřítel Zilla omylem udělili drakovi svobodu. A teď tento reptající pár nepřátel musí zachránit svět před zničením a stát se jedním týmem. Bylo by divné očekávat od střelce na maso dobrou zápletku. A tak se to stalo. Příběh je cloying, banální a formální. Situaci by mohly zachránit vtipy protagonisty.

Ve skutečnosti je humor téměř hlavní hnací silou celého scénáře. Během bitvy, lety přes propasti, ve chvílích dramatických zvratů - náš žolík je vždy připraven povzbudit lidi na druhé straně obrazovky. Ale na každý dobrý vtip je devět špatných. Z tohoto důvodu je již tak slabý děj ještě obtížnější vnímat a věřit v to, co se děje. Lo Wang připomíná průměrný protějšek Deadpoola.

V důsledku toho jsme dostali nevýraznou třetí část, která se po pokračování otočila opačným směrem, ale zůstala špatným střelcem s chladnou katanou, což je zábavné řezat soupeře. Existuje několik dobrých herních rozhodnutí, ale už někde uprostřed hry friv jsem chtěl, aby všechno skončilo co nejdříve. A spiknutí a dialog situaci jen zhoršily.

Navzdory všem nevýhodám bude mnoho hráčů, kteří mají hlad po brutálních střelcích, jistě uspokojeno pohledem na Shadow Warrior 3 z jiného úhlu.